A vizelet inkontinencia a legtöbb esetben kezelhető, gyógyítható, természetesen ez attól is függ, mi okozza a tüneteket. A vizelet inkontinenciának több típusát is megkülönböztetjük, és nem minden típusát kell ugyanúgy kezelni.

A kezelési lehetőségek:

Életmódváltás

Bizonyos estekben már azzal is csökkenthetjük, vagy megszüntethetjük a vizeletcsöpögést, ha a testsúlyunkat csökkentjük, kerüljük a fizikai megerőltetéseket (emelés, cipelés stb.), leszokunk a dohányzásról (krónikus köhögés), és úgy táplálkozunk, hogy ne legyen székrekedésünk. Ezek a változások elsősorban a stressz  inkontinencia kezelésében játszanak szerepet.

Jó hatású még a lelki stressz csökkentése, a laza ruházat viselése, szexuális aktivitás növelése, kényelmes fekhely, az alsó végtagi duzzanat csökkentése, allergia, köhögés gyógyítása is.

Gátizom torna

A medencefenék izmainak erősítése a stressz inkontinencia kezelésének hatékony módja. Az intim torna során elsajátított gyakorlatok mellett, ajánlott a hüvelysúlyok használata is, és gyakran kombinálják elektrostimulációval és biofeedbackkel is. Legalább három hónapnyi gyakorlásra van szükség, ahhoz valamilyen eredmény legyen.

Viselkedésterápia

Elsősorban késztetéses és kevert inkontinencia kezelésében alkalmazzák. Az intim tornával kombinálva még hatékonyabb. A hólyagtréning célja a hólyagkontroll javítása. Ezzel együtt pedig a vizelések számának csökkentése, és a vizelések közötti időtartam hosszabbítása.

Fontos az un. vizelési napló vezetése, amelyben vezetni kell a folyadékbevitelt, a vizeletürítések számát, köztük lévő időtartamot.

A hólyagtréning lényege, hogy a beteg, ha érzi a vizelési ingert, visszatartja és megvárja, amíg az inger elmúlik, utána megy el üríteni.

A hólyagtorna másik formája, amikor a vizelést kell megszakítani, majd pár perc elteltével újra indítani.

Elektromos stimuláció

Gyakran nem csak a medencefenéki izmok, hanem azok beidegzése is sérül, ilyenkor segíthet az elektrostimuláció. A gátizmokat elektromosan késztetik összehúzódásra, hüvely- vagy végbélkúpokba szerelt elektródákkal végzik, és stressz- valamint késztetéses inkontinenciánál hatékony kezelés.

Biofeedback

Hasznos módszer, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a megfelelő izmokat mozgatjuk a gátizom torna alatt, segítségével megtalálhatjuk a megfelelő izmokat.

 

 

Gyógyászati segédeszközök

Ide tartozik a pesszárium, amit naponta fel kell helyezni a hüvelybe, ahol a húgyhólyag alátámasztásával gátolja a vizeletcsorgást. Fontos, hogy rendszeresen el kell távolítani, és meg kell tisztítani, hogy megakadályozzuk a különböző fertőzéseket.

 

 

 

 

 

 

 A gyógyszeres és műtéti eljárásokról folyt.köv.

Szerző: karla-noieg  2012.02.01. 11:20 1 komment

Címkék: intim torna gátizom torna vizelet inkontinencia

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr444042867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotty 2012.03.19. 15:55:21

Március 28-án 17:30-kor lesz egy ingyenes előadás a Ciris Budapest Klinikán az inkontinenciáról. Aki elmegy, az kap egy 6000 Ft-os kupont is, amit bármilyen szolgáltatásra felhasználhat ott. Az előadók: Prof. Dr. Pajor László urológus és Dr. Domján Zsolt sebész-urológus. Sokan nem tudják, hogy az inkontinencia véglegesen gyógyítható. Akit érint a probléma, annak érdemes elmennie szerintem. Részletek itt vannak: www.ciris.hu/ és www.facebook.com/cirisbudapest
süti beállítások módosítása