Az aranyér kialakulásához gyakran székrekedés vezet, ezért a székrekedés megelőzése, illetve kezelése az egyik legfontosabb teendő. A táplálkozásra nagy hangsúlyt kell fektetni, kerüljünk minden olyan élelmiszert, táplálkozási szokást ami a szorulás kialakulását elősegíti. Erről bővebben olvashattok itt.Természetesen a rostdús táplálkozás, és a megfelelő folyadékbevitel a már kialakult, vagy a már orvosi beavatkozást igénylő aranyérnél is fontos. Azzal hogy a székrekedést kezeljük gyakran enyhülnek, vagy megszűnnek az aranyeres panaszok is.
A K-vitamin jelentősége
Az aranyér gyakran jár vérzéssel is, ami általában nem nagy mértékű. A K-vitaminnak vérrögképződést gátló hatása van, ezért érdemes vérző aranyér esetén többet vinni be a szervezetbe. A mángold, paraj, brokkoli, kelkáposzta nagyon jó K-vitamin forrás.
Bogyós gyümölcsök (málna, szeder, ribizli, eper...)
A bogyós gyümölcsök, főleg a sötét színűek nagyon sok flavonoidot tartalmaznak, amik csökkentik a gyulladást, és erősítik az érfalat is. Emellett nagy szerepük van a székrekedés kezelésében is, mert kiváló rostforrások. A flavonoidok megtalálhatóak még a hagymában és a citrusfélékben.
Szójabab
Érdemes szóját fogyasztani mert igen jó hatása van több szempontból is. A magas réz-, cink- és lecitin tartalma miatt a székrekedés ellen, és az aranyér megelőzésében is hatékony táplálék. A cink nagyon jó sebgyógyító, de hosszú távon a réz felszívódását gátolja, ezért fogyasszunk szójababból készült étel, mert megtalálható benne mindkét elem. Legalább heti háromszor fogyasszunk valamilyen szójaterméket.
Az aranyérben szenvedők kerüljék az alkoholt,a túl fűszeres ételeket, de a csokit, almát és banánt is mértékkel fogyasszák, mert ezek lassítják az emésztést.