Mi az endometriózis?
A méhnyálkahártya vagy latinul endometrium minden hónapban lelökődik és menstruáció formájában távozik. Endometriózisról akkor beszélünk, ha a nyálkahártya nem a méhben helyezkedik el, hanem azon kívül, pl. a hasüregben, a méh falában, a petefészkeken stb.
Kialakulása még nem teljesen tisztázott, de ha a családba előfordult, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki, illetve egypetéjű ikreknél gyakoribb megbetegedés.


Tünetei:

  • menstruáció alatti erős görcsök
  • erős vérzés
  • fájdalmas széklet- vagy vizeletürítés a menstruáció alatt
  • gyakori vizelési inger menzesz alatt
  • menstruáció alatt jelentkező hányinger
  • testhelyzettő függő fájdalmas közösülés
  • meddőség


Az endometriózis megállapítása
Nem egyszerű feladat. Több stádiumra osztják a betegséget, sajnos gyakran már csak az előrehaladott állapot okoz panaszokat. Egyszerű nőgyógyászati vizsgálattal, ultrahanggal csak egyes eseteket lehet diagnosztizálni   (méh falában, petefészeknél stb.) Nagy segítséget nyújt  a laparocopos vizsgálat, ezzel az eljárással már korábbi stádiumokban is diagnosztizálható az endometriózis.


Kezelése
Fogamzásgátló tabletta felírásával kikapcsolható a petefészek működése, így az alhasi görcsök, fájdalmak megszűnnek és a kóros szövet terjedése is megáll.
Műtéti kezelés esetén eltávolítják a rendellenes szövetet.

 

Szerző: karla-noieg  2012.03.12. 17:20 Szólj hozzá!

Címkék: endometriosis

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr364312345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása