A megfelelő körültekintéssel, életmóddal, étkezési szokásokkal sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a székrekedést. Ha az étrend és az életmód megváltoztatása nem vezet eredményre, mindenképp keressünk fel egy orvost.

Kerüljük a stresszt!

Sok embernél a stressz okoz székrekedést, van akinél utazások alatt jelentkezik, de gyermekeknél is előfordulhat. Ennek oka egyrészt a stressz hormonok hatása, amelyek lassítják a bélrendszer működését. Másrészt mindig időszűkében van az ember, ezért gyakran a székelési ingerről nem vesz tudomást, vagy elnyomja azt. Ha ez gyakran megismétlődik, akkor a végbél hozzászokik a teltségérzethez és a széklet nem váltja ki a székelési ingert. Minél több időt tölt el a vastagbélben a széklet annál keményebb, szárazabb lesz, és nehezen, fájdalom kíséretében ürül. Próbáljunk egy rendszert kialakítani a székelésben, gyakran megoldja a problémát.

Mozogjunk!

A mai világban sokan végeznek ülőmunkát, náluk nagyobb a székrekedés esélye, főleg ha nem mozognak szabadidejükben. A mozgás fokozza a bélmozgásokat, amik a széklet haladásáért felelősek. Szabadidőnkben sétáljunk a friss levegőn, kocogjunk, kiránduljunk, sportoljunk valamit, ezzel jót teszünk az emésztésünknek és a lelkünknek is.

Figyeljünk az étkezésre!

Kerüljünk minden zsíros, nehéz ételt, a nassolnivalókat, magas cukortartalmú ételeket, üdítőket.

Mit fogyasszunk?

Gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona

Székrekedés esetén ezek az élelmiszerek fontosak, mert rostokban gazdagok, így a folyadékot magukba szívják a vastagbélben és a széklet lágyabb lesz.

A zöldségek közül is a sötétzöld színűeket érdemes fogyasztani, mint a paraj, brokkoli, mert amellett, hogy rost dúsak magas a magnézium tartalmuk is, ami kitűnő hashajtó hatású.

A gyümölcsök közül külön említsük meg a szilvát. Enyhe hashajtóhatású, ha túl sokat eszünk belőle, akár hasmenést is okozhat. Az aszalt szilvát érdemes beáztatni fogyasztás előtt, mert így könnyebben emészthető. Kevesen tudják, hogy a szilvalé is hashajtóhatással bír.

Reggelire érdemes zabpelyhet, zabkorpát tejben, vagy zabkását fogyasztani valamilyen gyümölccsel (legjobb az aszalt szilva).

Ha gyümölcsöt étkezés előtt és után fogyasztunk, vagy salátát eszünk étkezés után szintén segíthet a széklet ürítésében, úgymond végigtolja az ételt a bélrendszeren.

Teljes kiőrlésű, barna kenyeret, péksüteményeket fogyasszunk, barnarizst.

Víz

Ahhoz hogy a rostok ki tudják fejteni hatásukat megfelelő mennyiségű folyadékra is szükség van. Napi 2-3 liter vizet fogyasszunk.

Kávé és meleg italok

A kávénak hashajtó hatása van, mert a koffein serkenti a bélmozgásokat. Megjegyezném, hogy minden meleg ital fokozza a bélperisztaltikát. Fontos, hogy a kávé mellé elég folyadékot fogyasszunk, mert erős vízhajtó hatású.

Lenmag

Érdemes lefekvés előtt egy csésze tejbe, joghurtba, kefirbe egy kiskanál őrölt lenmagot tenni, segíti a székletürítést.

 

 

Szerző: karla-noieg  2012.02.01. 08:34 Szólj hozzá!

Címkék: szorulás

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr464035731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása