Az áfonya, egy igen egészséges bogyós gyümölcs. Megtalálható benne az epikatechin nevű antioxidáns, amelynek baktériumölő hatása van. A húgyúti fertőzéseket okozó baktériumok(általában az Escherichia coli nevű baci) az áfonya hatására nem tudnak megtapadni a húgycső falán, így nem okoznak hólyaghurutot. Kutatók kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik felfázásra hajlamosak, de naponta fogyasztanak valamilyen formában áfonyát, jóval ritkábban újul ki a felfázás.

Az áfonya akkor fejti ki igazán baktériumölő hatását, ha magát a gyümölcsöt fogyasztjuk, vagy annak levét isszuk hígítatlanul. Mivel elég savas, fanyar gyümölcsről van szó, ezért sokan előszeretettel isznak áfonya-kivonatból készült étrend-kiegészítőt tabletta formájában, ami szintén hatékony módja a megelőzésnek.

 

Fontos azonban megemlíteni, hogy az áfonya rendszeres fogyasztása veszélyeket is rejt. Egyrészt vesekő képződésére hajlamosít, másrészt pedig, mivel savas gyümölcsről van szó, a belőle készült ivólé bizony koptatja a fogzománcot. Hosszútávú fogyasztásáról, ezért érdemes orvossal konzultálni, és a fogyasztása után fogmosás ajánlott.

Szerző: karla-noieg  2012.02.14. 19:48 Szólj hozzá!

Címkék: áfonya hólyaghurut

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr894105219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása