Az áfonya, egy igen egészséges bogyós gyümölcs. Megtalálható benne az epikatechin nevű antioxidáns, amelynek baktériumölő hatása van. A húgyúti fertőzéseket okozó baktériumok(általában az Escherichia coli nevű baci) az áfonya hatására nem tudnak megtapadni a húgycső falán, így nem okoznak hólyaghurutot. Kutatók kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik felfázásra hajlamosak, de naponta fogyasztanak valamilyen formában áfonyát, jóval ritkábban újul ki a felfázás.
Az áfonya akkor fejti ki igazán baktériumölő hatását, ha magát a gyümölcsöt fogyasztjuk, vagy annak levét isszuk hígítatlanul. Mivel elég savas, fanyar gyümölcsről van szó, ezért sokan előszeretettel isznak áfonya-kivonatból készült étrend-kiegészítőt tabletta formájában, ami szintén hatékony módja a megelőzésnek.
Fontos azonban megemlíteni, hogy az áfonya rendszeres fogyasztása veszélyeket is rejt. Egyrészt vesekő képződésére hajlamosít, másrészt pedig, mivel savas gyümölcsről van szó, a belőle készült ivólé bizony koptatja a fogzománcot. Hosszútávú fogyasztásáról, ezért érdemes orvossal konzultálni, és a fogyasztása után fogmosás ajánlott.