Az előző bejegyzésben nem írtam az inkontinencia gyógyszeres és műtéti kezelési eljárásairól. Ebben a bejegyzésben pótolom ezt a hiányosságot.

Gyógyszeres kezelés célja:

  • a hólyag kapacitásának növelése, hogy több vizeletet tudjon tárolni
  • a vizelések közötti időtartam meghosszabbítása
  • a hólyagizom akaratlan összehúzódásának csökkentése, megszüntetése

Stressz inkontinencia kezelésére gyógyszert nagyon ritkán használnak.

Késztetéses inkontinencia esetén használatos gyógyszerek a hiperaktív hólyagot ellazítják, ilyenek az antikolinerg szerek, triciklikus antidepresszánsok.

Bakteriális fertőzés, gyulladás is okozhat inkontinenciát, ilyenkor antibiotikus kezelés után, a vizelettartási nehézség is rendeződik.

 

Műtéti kezelés akkor jön szóba, ha a konzervatív eljárásokkal nem sikerül javítani a helyzeten. A műtéteknek több típusa is van, ebből csak néhányat említek.

Stressz inkontinencia műtéti megoldása akkor jön szóba, ha más kezelésre nem javul, nagyon zavaró, nem terhelt, álló helyzetben is jelentkezik. Ilyenkor a húgycső, húgyhólyag közötti szög helyreállítása a cél. A műtéteket a hüvely vagy a hasfal felől végzik. A műtétek során végezhetnek hólyagnyak felfüggesztést , szalagplasztikát, a lényeg , hogy a húgycső, hólyag nyaki részének anatómiai helyzetét visszaállítsák és a hólyag záróizom működését javítsák.

Késztetéses inkontinenciánál ritkán jön szóba műtét, csak akkor javasolják, ha húgycsőszűkület vagy kiboltosulás, esetleg hólyagsérv visszatérő fertőzéseket okoznak.

Túlfolyásos inkontinenciánál a katéter felhelyezése az első, hogy megakadályozzák a fertőzéseket. Abban az esetben ha nem idegi eredetű, hanem tumor, húgycsőszűkület, hólyagkő, veleszületett anatómiai eltérés okozza, a sebészeti eljárások vezetnek eredménye.

Reflex-inkontinenciánál a műtéti kezelés nem jön szóba, csak katéteres, gyógyszeres kezelést alkalmaznak.

Szerző: karla-noieg  2012.02.07. 15:46 Szólj hozzá!

Címkék: vizelettartás késztetéses inkontinencia stressz inkontinencia vizelet inkontinencia

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr864075448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása