A nevével ellentétben nem lelki ok váltja ki az inkontinenciának ezt a típusát, hanem valamilyen cselekvés, ami a hasűri nyomás emelkedésével jár, mint a nevetés, tüsszentés, emelés. Abban az esetben alakul ki, ha valamilyen oknál fogva a gátizmok meggyengülnek, ezáltal nem tudják biztosítani a hólyag megfelelő anatómiai helyzetét, ami így lesüllyed. A nem megfelelő helyzetben lévő hólyag pedig gátolja a húgycső záródását.

Nevezhetjük általános jelenségnek, a vizelet inkontinenciák közül a leggyakoribb, főleg idősebb vagy szülésen átesett nőket érint, de előfordulhat terhesség alatt is, ami gyakran szülés után elmúlik.

Tehát a stressz inkontinenciát valamilyen testi, anatómiai változás okozza:

  • Terhesség, szülés
  • Változó kor
  • Műtét
  • Hólyag, húgycső záróizom gyengeség

Tünete a nevetés, köhögés, tüsszentés, emelés, sporttevékenység, fizikai aktivitás során fellépő, gyakran csak néhány csepp vizeletvesztés.

A gátizmok gyengesége alapján 3 fokozatot különböztetünk meg:

  • Akaratlan vizeletvesztés köhögés, tüsszentés, futás, nevetés esetén
  • Akaratlan vizeletvesztés felállás vagy leülés esetén
  • Akaratlan vizeletvesztés fekvő helyzetben

 

Stressz inkontinencia kezelése

Az inkontinenciának ezt a típusát gátizom tornával nagyon jól lehet kezelni. A medencefenék erősítésére szolgáló Kegel-gyakorlatok végzésével 3-6 hónap után akár teljes mértékben megszűnhetnek a tünetek. Természetesen a gyakorlatok végzését a tünetek megszűnése után is folytatni kell, hogy hosszú távon is eredményesek legyünk. Szóba jöhet kezelésként a bio-feedback és az elektrostimuláció is, vagy az eszközfelhelyezés.

Gyógyszeres kezelés csak ezek után merül fel, és legvégső esetben műtétre kerülhet sor.

 

Szerző: karla-noieg  2012.01.12. 11:38 Szólj hozzá!

Címkék: stressz fogalom gátizom torna vizelettartás

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr903539578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása