A gátizom vagy medencefenék izom (szokták PC izomnak is említeni) a hozzá tartozó kötőszöveti- és szalagrendszerrel együtt biztosítja a kismedencei és hasüri szervek alátámasztását. A szemérem- és ülőcsont között helyezkedik el, a harántcsíkolt izomzat része és akaratunktól függően működik. Feladata az alátámasztás ( hólyag, petefészek, méh) mellett még a húgycső, hüvely, végbélnyílás zárva tartása, nyitása. Emellett még fontos szerepe van szülésnél és a hüvely tónusának megtartásában is.

Ha a medencefenék izmai elveszítik rugalmasságukat, erejüket, akkor a tartófunkciójuk csökken, ami következtében különböző problémák jelentkeznek, amelyek nagyban rontják az érintettek életminőségét.

 

Szerző: karla-noieg  2012.01.06. 20:52 Szólj hozzá!

Címkék: anatómia pc izom gátizom medencefenék

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr553525151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása