A vizelet inkontinencia a vizelet akaratlan szivárgását jelenti. Jelentkezhet más betegség kísérő tüneteként vagy valamilyen anatómiai eltérés eredményeként is. Mivel a vizelet ürítése ilyenkor nem a megfelelő helyen és időben történik, komoly higiénés és szociális problémát jelent. Bármely életkorban előfordulhat mindkét nemnél, de elmondható, hogy a nőknél gyakoribb, és az életkor előrehaladtával nő az esetek száma. Fontos megemlíteni, hogy a vizelet inkontinencia nem egy betegség, hanem valamilyen betegség kísérő tünete, ezért mindig ki kell vizsgálni mi áll a hátterében, mert e nélkül ritkán lehetséges teljes gyógyulás.

A vizelet inkontinencia hátterében különböző okok húzódhatnak meg, ezek alapján öt típust különböztetünk meg:

 

Melyik orvost keressük fel, vizelettartási probléma esetén?

Több szakorvos is foglalkozik az inkontinenciával. Panasz esetén a nőgyógyászt vagy az urológust érdemes először felkeresni, de ha idegrendszeri megbetegedés az okozója, akkor neurológus is szóba jöhet. Sajnos előfordulhat gyermekeknél is vizelet inkontinencia, ilyen esetben gyermekgyógyász segítségét lehet kérni.

 

Szerző: karla-noieg  2012.01.10. 19:12 Szólj hozzá!

Címkék: fogalom vizelettartás

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr903535045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása