A menstruációs ciklus bonyolult hormonális folyamat révén megy végbe. Az ösztrogén és a progeszteron nevű hormonok szintje változik a vérben, amit az agyalapi mirigy érzékel. Az agyalapi mirigy pedig a petefészek működését irányítja. Bizony ez a bonyolult folyamat zajlik le a szervezetünkben minden hónapban. Általában 28 napos a menstruációs ciklus, de számos tényező befolyásolhatja, így könnyen elhúzódhat, kimaradhat vagy esetleg előbb megjöhet.

Terhesség

Rendszeres nemi élet mellett először erre gondolunk. Jól is van ez így, mert ha még védekezünk is, előfordulhatnak bakik, ezért érdemes egy-két terhességi tesztet megcsinálni.

Stressz

Az életünk részévé vált a stressz, --ami sajnos a szervezet normál működését befolyásolja, így akár a menstruáció kimaradását is okozhatja egy lelkileg megterhelő, sok izgalommal járó időszak.

Gyógyszerek

A fogamzásgátló tabletta szedése is okozhat nagyon gyenge vérzést, az elhagyása utáni időszakban pedig gyakori jelenség, hogy hónapok után rendeződik csak a menstruációs ciklus. Egy antibiotikum kúra is okozhat zavart a ciklusban, illetve az antidepresszánsok is hatással vannak rá.

Fogyókúra, elhízás

A megfelelő, egészséges táplálkozásnak fontos szerepe van a menstruációs ciklus folyamatában. A túlzásba vitt fogyókúra nem csak a menstruáció elmaradását okozhatja, hanem a peteérés kimaradását is. Az elhízás szintén okozhat hormonális zavarokat, mert a felszaporodott zsírszövet endokrin szervként működhet.

Hormonzavar

Egyes anyagcsere betegségek mellékhatása lehet hormonzavar, ami vérzészavart, kimaradást is okozhat. A petefészekciszták -általában jóindulatúak, és maguktól felszívódnak- egyes esetekben hormont termelnek, így befolyásolva a menstruációs ciklust.

Változó kor (menopauza)

Természetes jelenség, ha a nőknél a negyvenes éveik végén, illetve az ötvenes éveik alatt zavar lép fel a menstruációs ciklusban. A változó korban lecsökken a nemi hormonok szintje, és a havi vérzés, peteérés elmarad.

Fizikai túlhajszoltság

Nem csak a lelki stressz okozhat vérzészavarokat, hanem a túlzásba vitt fizikai aktivitás is. A szervezetet megterhelő gyakorlatok stresszt váltanak ki, amihez még hozzáadódik az alacsony súly, esetleg a nem megfelelő étkezés is, amik mind-mind hozzájárulhatnak a menstruáció zavarához.

Szerző: karla-noieg  2012.04.24. 15:52 Szólj hozzá!

Címkék: stressz menstruáció kimaradása

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr14470788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása