Az intim tornának vagy más néven gátizom tornának a stressz inkontinencia megelőzésében és kezelésében nagy szerepe van, jól alkalmazható még késztetéses, és kevert inkontinencia esetén is. A medence alapi izmok erősítése Dr. Arnold Kegel nevéhez fűződik. Ő volt az a nőgyógyász, aki felismerte a gátizmok fontosságát, és nevéhez fűződnek a gát izmainak erősítésére szolgáló gyakorlatok, un. „Kegel-gyakorlatok” is, amit később továbbfejlesztettek.

Kik végezzék a gyakorlatokat?

A gátizom torna bármikor alkalmazható mindkét nemnél, megelőzésként és a már fennálló probléma kezelésére is.

Ajánlott terhesség alatt, illetve szülés után, főleg ha nagy súlyú babának adtunk életet. Azon esetekben is jól hasznosíthatóak a gyakorlatok, ha veleszületetten van, vagy a változó korban a hormonális változások miatt alakul ki az izom-kötőszöveti rendszer gyengesége. Érdemes ülő munkát vagy megerőltető fizikai munkát végzőknek is elsajátítani a tornát. A sorból ne maradjanak ki azok se, akik túlsúlyosak , krónikus köhögéssel járó betegségük van, székletürítési nehézségekkel küzdenek, fájdalmas, bő havi vérzésük van, vagy nőgyógyászati, urológiai műtéten estek át.

Mit várhatunk a tornától?

A gyakorlatokkal a panaszokat megszüntethetjük, de ehhez 3-6 hónapnyi gyakorlásra van szükség (enyhébb esetben ennél rövidebb idő is elég). Bárki megtanulhatja a gyakorlatokat és bárhol, bármikor elvégezheti ( állva, ülve, fekve, fogmosás közben, buszmegállóban, filmezés közben…)

A gyakorlatok fokozzák a medencei szervek vér és oxigénellátását, ezáltal csökkentik az alhasi szervek fertőzésveszélyét, és javítják a működésüket, így a „nehéz napokat” is könnyebbé teszik.

Nagy szerepük van a vizelet – és székletinkontinencia, aranyér megelőzésébe, kezelésében. A gyakorlatok által megérezhetjük, hogyan kell ellazítani a gátizmokat, így a szülést könnyebbé tehetjük. A műtétek és szülés utáni gyorsabb regenerálódást is segítik.

Nem utolsó sorban javítja a szexuális életünket, orgazmus készségünket.

 folyt.köv.

 

Szerző: karla-noieg  2012.01.13. 09:38 4 komment

Címkék: inkontinencia gátizom torna stressz inkontinencia terhesség és szülés

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr623542125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bnége 2012.01.17. 14:00:40

A Kegel gyakorlatok továbbfejlesztése a a Kriston Intim Torna. Az intim tornáról bővebb információ a intimtorna.lapunk.hu oldalon olvasható.

karla-noieg 2012.01.18. 08:46:05

Köszönöm a hozzászólást! A Kriston Intim Tornáról külön bejegyzést fogok készíteni.

Szexa. · http://szexa.hu 2012.01.18. 20:19:13

Kegel a szexuális érzékenység, a hüvelyi érzékenység fokozására fejlesztette ki a gyakorlatait. Hogy pl a nők közösülés közben alacsonyabb ingerküszöbbel, gyorsabban jussanak intenzívebb orgazmusig.
Az intim tornát ettől függetlenül dolgozták ki gyakorlott gyógytornászok egyéb célokból (is). Vizelet elcseppenés, tág hüvely, szülés utáni lazább gátizomzat...stb esetére.
A Kriston Andrea féle gyakorlatok a gyógytornászok módszereire épül és nem a Kegel gyakorlatokra. Ettől függetlenül vannak hasonló elemeik.
Nem tartom korrektnek Kegel nevét ilyen módon, ilyen összefüggésben felhasználni ebben a témában.
Más terület, más módszerek, amelyeket a gyógytornászok illetve a szexuálterapeuták használnak. Más az eszköz, más a cél és más-más szakképzettséget feltételez.
Üdv: Szexa

karla-noieg 2012.01.19. 13:10:17

@Szexa.:

Kedves Sexa!

Köszönöm az építő kritikát.
A hüvelyi érzékenység fejlesztése is a gátizmok erősítésével történik.(pontosan nem értem mit takar a más eszköz?)
A gyógytornászok által végzett intim torna is a gátizmok erősítésére szolgál, tény hogy ők főleg a vizelettartási problémák megoldására használják, de attól még ugyanúgy a PC izmokat erősítik,és Kegel gyakorlataira építenek, ahogy a KIT is.
Kegel a "szégyencseppek" kapcsán kezdett el a gátizom erősítésével foglalkozni, és csak később a tahiti nők révén találkozott annak az orgazmusfejlesztő hatásával.

Bővebben:
www.szexologia.hu/cikkek/cikk_PC_elfelejtett.html

Üdv
süti beállítások módosítása