Mint ahogy az előző részben említett az intim torna a gátizmok erősítésére szolgál, ezeket a gyakorlatokat szokták Kegel gyakorlatoknak is nevezni. A Kegel gyakorlatokban az a jó, hogy egyszerűek, könnyen elsajátíthatók, nincs helyhez és időhöz kötve a végzésük. A gyakorlatok elkezdése előtt, fontos hogy meg találjuk az edzeni kívánt izomcsoportot, a gátizmokat.

Hogy találjuk meg? Itt van néhány tipp:

  • Üljünk le egy székre egyenes háttal, és helyezzük a kezünket a gátra, tegyünk, úgy mintha a vizeletünket próbálnánk visszatartani. A kezünkkel érezni fogjuk a gátizmok összehúzódását.
  • Ebben a helyzetben próbáljunk köhögni, így is érezni fogjuk a PC izmok működését.
  • Még jobban érezhető az izmok munkája, ha az ujjunkat a hüvelybe helyezve szorítjuk össze a gátizmokat.
  • Megpróbálhatjuk a pisilést megszakítani pár másodpercre, ha sikerül, akkor megtaláltuk

 Ezek a lehetőségek segítenek rátalálni a keresett izomcsoportra, egyúttal megéreztetik, hogyan kell összeszorítani és ellazítani a gátizmokat. Ne csüggedjünk, ha nem sikerül elsőre megtalálni, gyakoroljunk, próbálkozzunk többször is.

Itt van néhány egyszerű Kegel gyakorlat:

  • Feszítsük meg a gátizmunkat kb. 3 másodpercig, majd lazítsuk el szintén 3 másodpercig. Közben arra figyeljünk, hogy a hasizmunk legyen laza, és egyenletesen lélegezzünk közben.
  • A feszítés-lazítást ismételjük gyorsan egymás után többször.
  • Nyomjunk mintha székletet akarnánk üríteni, vagy mint szülés közben, de csak mérsékelt erőt alkalmazzunk.
  • Szorítsuk össze a végbélnyílás, majd a hüvely és húgycső körüli izmokat is, úgy mintha a szeméremcsont felé akarnánk felhúzni őket. Majd fordított sorrendben lazítsuk el őket.

Ezeket a gyakorlatokat végezzük el naponta többször kezdetben 10-es ismétlésszámmal, majd hetente növeljük a gyakorlatok számát, míg a 30-at el nem érjük. A gyakorlatokat addig végezzük, amíg a problémánk meg nem szűnik. Természetesen az állapotunk fenntartása érdekében tovább is érdemes gyakorolni.

Szerző: karla-noieg  2012.01.15. 09:03 Szólj hozzá!

Címkék: gátizom torna kegel gyakorlatok

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr733548141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása